Depressie en de positieve invloed van licht

Een niet-seizoensgebonden depressie is een veelvoorkomende depressie. Volgens Nederlands onderzoek heeft één op de zestien volwassenen tussen de 18 en 65 jaar een niet-seizoensgebonden depressie en dit aantal komt neer op een percentage van 6,6 procent. Mensen met een niet-seizoensgebonden depressie voelen zich somber, hebben weinig energie, hebben geen zin meer om leuke dingen te ondernemen en hebben vaak ook last van klachten als slapeloosheid.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om een niet-seizoensgebonden depressie te verminderen of om de klachten van deze depressie helemaal te laten verdwijnen. Een populaire behandeling die de afgelopen jaren steeds vaker ingezet wordt bij een niet-seizoensgebonden depressie, is lichttherapie. Wat deze behandeling precies inhoudt, leest u op deze pagina.

Een seizoensdepressie en de invloed van licht

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat licht niet alleen van invloed is op mensen met een seizoensdepressie zoals een winterdepressie, maar ook een belangrijke rol kan spelen bij het behandelen van niet-seizoensgebonden depressies. Door lichttherapie te ondergaan, wordt u iedere dag blootgesteld aan een fel licht. Dit licht komt binnen via de ogen en laat de hersenen het dag- en nachtritme beter reguleren. Op deze manier voelt u zich niet alleen energieker en beter, maar heeft u bovendien minder last van slaapproblemen.

Door iedere dag lichttherapie te ondergaan, wordt u meer blootgesteld aan (nagebootst) daglicht. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het ritme van dag en nacht, maar ook op het energieniveau. U krijgt meer energie, u slaapt beter en u voelt zich over het algemeen beter dan voorheen. Een bijkomend voordeel: lichttherapie werkt bijna bij iedereen en heeft meestal geen enkele bijwerkingen, wat de behandeling erg prettig maakt. U gaat simpelweg iedere dag achter de lamp zitten en u ondergaat een effectieve behandeling tegen uw depressie.

Lichttherapie en antidepressiva

Bij milde depressies kan lichttherapie voldoende zijn om de depressie te behandelen, maar bij een ernstige depressie is er vaak nog extra medicatie nodig om de depressie echt de baas te zijn. In dit geval wordt er doorgaans gekozen voor een behandeling van de depressie met een combinatie van lichttherapie en antidepressiva, zodat de depressieve klachten echt goed aangepakt worden. Een arts bepaalt of u genoeg heeft aan lichttherapie en kan eventueel antidepressiva voorschrijven als deze vorm van therapie niet voldoende is om uw depressieve gevoelens te verminderen of helemaal te laten verdwijnen.

Overigens werkt lichttherapie niet alleen bij een niet-seizoensgebonden depressie, maar ook bij een seizoensgebonden depressie. Mensen die last hebben van een winterdepressie, kunnen vaak zelf lichttherapie ondergaan om hun sombere gevoelens en andere klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

 

Uw aangeraden product: