Lichttherapie

Lichttherapie

Ieder mens heeft genoeg daglicht nodig. Dit zorgt voor een goed biologisch ritme en voor de aanmaak van belangrijke stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. Wanneer je niet genoeg daglicht krijgt te zien – zoals in de winter, kan je hier klachten van ondervinden. Lichttherapie kan hier een belangrijke rol in spelen. Lichttherapie kan een helende werking hebben. Het geeft een positieve boost aan het lichaam. Zo kan lichttherapie worden ingezet bij (winter)depressie, huidaandoeningen, onregelmatig slaapritme, jetlag en andere soorten aandoeningen. De biologische klok zal worden beïnvloed, wat een gunstig effect op het lichaam heeft. Wat is lichttherapie precies? Wanneer en bij wie wordt het ingezet?
 

Wat is lichttherapie?

De naam zegt het al; lichttherapie is een soort behandeling met de inzet van licht. Want zonlicht heeft een positieve en helende werking op het lichaam. Ook de lichamelijk biologische klok wordt positief beïnvloed, waardoor lichaamsfuncties beter functioneren. Voorbeelden zijn je gemoedstoestand, hartslag en slaap- en waakritme. Je ogen worden, door middel van een lichttherapielamp, blootgesteld een speciale lichtintensiteit. Je lichaam (huid) zal dit opnemen, waardoor je gezondheid zal verbeteren.
 

Inzet van lichttherapie

Lichttherapie wordt het meest ingezet bij psychische aandoeningen:
  • Winterdepressie
  • Verschillende soorten depressies
  • Burn-out
  • Slaapproblemen
  • ADHD
  • Menopauze
  • Jetlag
  • Onregelmatige diensten (onregelmatig slapen)
Daarnaast heeft lichttherapie ook een positief effect op huidaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn acne, vitiligo, psoriasis en eczeem. Raadzaam is dat lichttherapie in de ochtend toegepast wordt. Je lichaam krijgt het signaal dat de dag is begonnen. Hierdoor zal je meer energie hebben en je minder slaperig voelen.
 

Soorten lichttherapie

Net zoals natuurlijk zonlicht, zijn er twee verschillende soorten lichttherapielampen. Er kan dan ook gekozen worden uit twee verschillenden soorten lichttherapie. Namelijk met UVA- of UVB licht. Natuurlijk zonlicht bevat beiden soorten. Echter is UVA minder sterk dan UVB. Bij de eerste variant wordt de therapie dan ook altijd toegepast in combinatie van psoraleen. Dit is een geneesmiddel dat ervoor zorgt dat je huid de UVA-straling beter op kan nemen. Deze variant wordt ook wel PUVA genoemd. 
 

Uw aangeraden product: