Winterdepressie

In de zomerperiode lijkt alles prima te gaan. Zodra het somberder weer wordt, lijkt je lichaam wel een in winterdip te komen. Je lijkt veel neerslachtiger te zijn dan zou moeten. Ruim 500.000 Nederlanders hebben er jaarlijks last van. De officiële term voor een winterdip is sub-syndromale winterdepressie. Een winterdepressie gaat weer een stap verder. Een winterdip is een mildere vorm. De symptomen van een winterdepressie (SAD) zullen iets heftiger worden ervaren en hebben veel invloed op het dagelijks functioneren van zowel lichaam als geest. Het is daarom belangrijk dat klachten tijdig erkend en behandeld worden. Wat zijn veel voorkomende klachten en hoe kan een winterdepressie behandeld worden?

Klachten van een winterdepressie

Bij een winterdepressie kun je veel verschillende klachten ervaren, maar vermoeidheid is een grote oorzaak van de klachten die daarna volgen. Je bent vermoeid en slaperig en hebt daardoor veel behoefte aan slaap. Daarnaast kun jij je slechter concentreren, ben je prikkelbaar en somber. Hierdoor kun je minder genieten dan normaal en heb je minder zin in sociale contacten. Daarnaast kan er meer behoefte zijn aan (calorierijk) eten. Hierdoor kan je aankomen. Je hebt het gevoel niet meer in evenwicht te zijn. Bij een winterdepressie ervaar je deze klachten vooral in de herfst- en winterperiode. In het najaar of het begin van de zomer gaan deze klachten doorgaans weer over.
 

Oorzaak en behandeling van een winterdepressie

De klachten van een winterdip- of depressie zijn goed te behandelen. Een veel ingezette methode is lichttherapie. Hierbij wordt je blootgesteld en een sterke lichtbron van de lichttherapie lamp. De exacte oorzaak van een winterdepressie is niet bekend. Wel bekend is dat er hormonale veranderingen plaatsvinden door minder zonlicht in de winter- en herfst. De hersenen maken (door minder zonlicht) minder serotonine aan. Dit is een stofje dat je stemming reguleert. Het gevolg hiervan kunnen symptomen van een winterdepressie zijn.

 

Uw aangeraden product: